dima
  • Ανάδειξη και αξιοποίηση αρχαιολογικού χώρου Παλαιοκάστρου

    Κύριος στόχος της μελέτης ήταν ένας πλήρως λειτουργικός αρχαιολογικός χώρος με δυνατότητα φιλοξενίας ήπιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Έπρεπε λοιπόν να επιλυθεί ένα πρόγραμμα στο οποίο να ληφθούν υπόψιν:
    • Η αναγνωσιμότητα του αρχαιολογικού χώρου ως κίνητρο για τους επισκέπτες.
    • Η αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με νέες χρήσεις πολιτισμού, ως ένα επιπλέον κίνητρο αύξησης της επισκεψιμότητας και της βιωσιμότητάς του.
    • Η ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση και κίνηση στον αρχαιολογικό χώρο.
    • Η επίλυση λειτουργιών υποστήριξης των επισκεπτών του χώρου όπως είναι στάθμευση, χώροι υγιεινής, αναψυκτήριο και σημείο πληροφόρησης.
    Για την παρούσα μελέτη το φυσικό τοπίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και κατ’ επέκταση οφείλει να προστατευτεί.Όλες τις εργασίες που προτείνονται οφείλουν να έχουν τον χαρακτήρα, όσο το δυνατόν, αναστρέψιμων επεμβάσεων και οι νέες προσθήκες να διαχωρίζονται σαφώς από τις υφιστάμενες κατασκευές. Παράλληλα οι νέες επεμβάσεις οφείλουν να προσαρμόζονται και να μην υπερτερούν στο φυσικό και ιστορικό τοπίο.
    Κρίσιμο ζήτημα ως προς τη ρεαλιστικότητα της πρότασης αποτέλεσε η οργάνωση του εργοταξίου, καθώς η θέση του έργου είναι γενικά δυσπρόσιτη και η ανάγκη διαφύλαξης του τοπίου αδιαμφισβήτητη.